The Best bookmaker
bet365 Bonus
Situațiile în care pentru veniturile din activități independente nu se datorează contribuții sociale
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Luni, 14 Martie 2022 08:34
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
- Accesări: 112
Rezumat. Articolul foarte important pentru toate persoanele care obțin venituri din activități independente. Multe dintre acestea nu cunosc faptul că veniturile din activități independente, mai mici decât suma a 12 salarii minime brute pe țară, nu se supun nici contribuției de asigurări sociale pentru pensie (CAS) și nici contribuția de asigurări sociale pentru sănătate (CASS), ci numai impozitului. Articolul este cu atât mai important de cunoscut cu cât, pentru veniturile obținute în anul 2021, există obligația depunerii Declarației Unice până la 25 mai 2022, dată până la care trebuie calculat și plătit numai impozitul pe venit, nu și CAS și CASS.
Consecințele războiului declanșat de Rusia. Economia SUA va încetini, iar Europa riscă recesiunea
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Joi, 10 Martie 2022 08:12
- Scris de DN
- Accesări: 108
Într-o primă încercare de a evalua impactul economic al invaziei din Ucraina, analiștii spun că SUA vor crește mai lent, cu o inflație mai mare, economia Europei va cocheta cu recesiunea, iar Rusia va intra într-un declin profund, de două cifre, scrie CNBC.
CNBC Rapid Update, media a 14 previziuni pentru economia americană, estimează o creștere a PIB-ului de 3,2% în acest an, o modestă reducere de 0,3% față de previziunile din februarie, dar totuși o creștere peste tendință, în condițiile în care SUA continuă să își revină după Omicron. Inflația pentru cheltuielile de consum personal, indicatorul preferat al Fed, este văzută în creștere cu 4,3% în acest an, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât în februarie.
Calculul contribuțiilor sociale și al impozitului pe veniturile din salarii și din activităţi independente
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Miercuri, 02 Martie 2022 07:44
- Scris de N. Grigorie Lăcrița, Pop Vasile Radu
- Accesări: 137
Rezumat. In acest articol se prezintă metodologia practică și legală de calcul a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pe veniturile din salarii și din activități independente prevăzute Titlul IV „Impozitul pe venit” si Titlul V „Contribuții sociale obligatorii” ale Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Articolul are aplicabilitate pentru veniturile obținute în anul 2021, pentru care există obligația depunerii Declarației Unice până la 25 mai 2022, dată până la care trebuie calculate și plătite (1) impozitul pe venit, (2) contribuția de asigurări sociale pentru pensie (CAS), și (3) contribuția de asigurări sociale pentru sănătate (CASS). În acest material se prezintă calculul CAS numai pentru condiții normale de muncă. Foarte important este de reținut faptul că, începând cu 23 martie 2018, în legislația fiscală din România, s-a introdus reglementarea prin care se prevede că, la determinarea venitului impozabil, pentru „veniturile din activităţi independente” se admite ca, din venitul brut, să se scadă numai contribuţia de asigurări sociale, NU și contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Piața criptomonedelor ar putea fi reglementată în România
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Vineri, 25 Februarie 2022 05:10
- Scris de DN
- Accesări: 91
Deputatul Sebastian Burduja vrea o lege care să reglementeze criptomonedele în România. Parlamentarul a participat la o întâlnire la care a fost invitat și fondatorul Fundației Bitcoin, Brock Pierce.
România ar putea reglementa piața criptomonedelor. Deputatul PNL Sebastian Burduja vrea un proiect de lege care să reglementeze modul în care pot fi făcute plățile cu Bitcoin, Ether sau eGold, anunță Aleph News.
Vineri, la București s-au adunat mai mulți lideri din industria criptomonedelor împreună cu reprezentanți ai Autorității de Digitalizare a României, care au discutat despre avantajele reglementării. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost și el invitat, însă nu a participat.
Gheorghe Șimon, deputat PSD: ”Nu respingem nicio soluție care ar putea aduce beneficii populației sau economiei!”
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Vineri, 18 Februarie 2022 08:33
- Scris de PSD
- Accesări: 108
Partidul Social Democrat a propus, încă de acum o lună, scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA) la energie, propunere menită să protejeze românii aflați în criză. Propunerea PSD a fost primită de liberali dar premierul nu a prezentat încă nimic concret deși a făcut turul televiziunilor, susținând că are soluții. Asta, în timp ce românii sunt disperați după ce au primit facturi aberante, care sfidează orice logică umană sau a bunului simț.
„Florin Cîțu trebuie să prezinte coaliției propunerile sale și să le susțină cu analize clare de impact, așa cum presupune orice discuție serioasă. În absența unei asemenea analize, orice paradă online sau la televiziuni cu asemenea cifre este un simplu exercițiu de imagine, de parcă liderul PNL ar conduce un partid aflat în opoziție, nu la putere.
Ce urmează după explozia preţurilor la energie? Criza îngrăşămintelor şi costul produselor agricole
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Joi, 17 Februarie 2022 08:39
- Scris de DN
- Accesări: 104
Criza gazelor naturale şi a energiei au avut impact direct şi puternic asupra producţiei de îngrăşăminte, astfel că preţurile acestora au crescut de 3-4 ori într-un an şi producţia a fost limitată.
„Urmează un an al incertitudinilor. Acum avem emoţii din cauza crizei îngrăşămintelor, dar o parte din noi (fermierii – n.red.) ne-am asigurat necesarul de îngrăşăminte pentru anul acesta. Problemele sunt pentru partea care nu şi-a achiziţionat dinainte şi sunt semne în piaţă că ar putea exista o penurie a îngrăşămintelor în prima parte a anului”, spune Dragoş Telehuz, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, o asociaţie cu 250 de ferme care lucrează de la 5 hectare la peste 4.000 de hectare.
Românii vor invada Luxemburgul
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Marți, 01 Februarie 2022 13:39
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
- Accesări: 116
Pentru că la noi absolut toate sunt cu putință, Eurostat a anunțat recent că România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE, dar și că se se află pe la mijlocul clasamentului european în privinţa puterii de cumpărare, în aceeaşi categorie cu Portugalia, Grecia, Ungaria sau Cehia.
Încurcate-s căile Domnului, bre!
Adică suntem pe podiumul sărăciei, dar ne și lăfăim oleacă!
De altfel, paradoxul este cât se poate de evident dacă e să te uiți fie peste ulucile românilor, în curțile lor, la vile de lux și piscine, fie la mașinile cu care aceștia se (pre)umblă pe ulițele noastre.
Angajații români sunt nemulțumiți de joburi și speră la măriri salariale și la mai multă apreciere
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Miercuri, 26 Ianuarie 2022 08:16
- Scris de DN
- Accesări: 123
Anul nou i-a găsit pe angajații români cu un nivel de satisfacție scăzut cu privire la jobul actual, 3 din 10 declarându-se mai degrabă nemulțumiți, conform unui studiu recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.
Principalele nemulțumiri ale angajaților au legătură cu salariul (46%), cu mediul de lucru considerat stresant (25%) și cu dezechilibrul între timpul alocat jobului și cel dedicat familiei și hobby-urilor (11%).
60% dintre respondenți afirmă că nivelul de stres la job a crescut în 2021, arată sondajul.
Printre motivele care influențează cel mai mult percepția angajaților cu privire la stres, aceștia enumeră modul haotic de organizare a activității (40%), supraîncărcarea (32%) și preluarea din sarcinile colegilor (27%), lipsa unui echilibru sănătos între viața personală și job (22%) și teama că ar putea să își piardă jobul (10%).
Soluția strategică reală pe termen mediu este ca România să devină independentă energetic!
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Duminică, 09 Ianuarie 2022 12:26
- Scris de PSD
- Accesări: 132
Începutul de an a adus pentru milioane de români facturi uriașe la utilități și a indus panică în rândul populației. Liberalizarea pieței de energie s-a dovedit a fi o înșelăciune uriașă pentru români.
„ PSD a avertizat în numeroase rânduri asupra riscurilor aduse de o liberalizare necontrolată a pieței energiei. În acest moment s-a ajuns la situația aberantă ca prețurile de pe piața concurențială să fie mai mari decât cel al serviciului universal. Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-și facă mult invocatul contract concurențial de energie la gaz sau electricitate factura ar crește, nu ar scădea; în loc să câștige, ar pierde bani! Pe scurt, dorind să-și reducă din costuri, românii iau o țeapă de proporții. Liberalizarea pieței energiei n-a adus nicio concurență reală, tarifele n-au scăzut, populația și economia n-au câștigat nimic. Dimpotrivă! Sunt într-o situație mai grea decât oricând!”, a explicat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Calculul contribuției de sănătate și al impozitului din veniturile din pensii
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Miercuri, 22 Decembrie 2021 06:53
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
- Accesări: 185
1. Prevederi din OUG nr. 130/2021 prin care se prevede că, începând cu 1 ianuarie 2022, contribuției de sănătate se calculează numai pentru partea din veniturile din pensii care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.
2. Exemplele de calcul al contribuției de sănătate și al impozitului din veniturile din pensii
3. Considerații personale
Mai multe articole...
- Cum ne calculăm singuri care ne va fi pensia începând cu 1 ianuarie 2022
- Camera Deputaților a votat legea pentru TVA redus la lemnele de încălzire
- Un leu investit în educație aduce la buget opt lei – studiu
- Contractul de finanțare pentru DJ 186 Valea Izei a fost obținut în mandatul lui Gabriel Zetea