The Best bookmaker
bet365 Bonus
Consiliul Județean Maramureș eficientizează cheltuielile și optimizează spațiile administrative
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Vineri, 14 Martie 2025 11:06
- Scris de CJMM
- Accesări: 23
Decizie unanimă pentru reducerea cheltuielilor și utilizarea eficientă a resurselor publice
Consiliul Județean Maramureș a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, hotărârea prin care Organizația de Management a Destinației (OMD) Maramureș își va muta activitatea în sediul Consiliului Județean, situat pe strada Gheorghe Șincai, acolo unde își desfășoară activitatea și echipa administrativă a județului.
În locul eliberat de OMD, situat pe strada Petofi Șandor va fi relocat Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), o instituție de maximă importanță pentru copii, părinți și profesori, care până acum funcționa într-un spațiu privat pentru care Consiliul Județean plătea chirie lunară de mii de euro.
Investiție strategică în valoare de peste 97 mil lei pentru modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în regiunea Maramureșului istoric
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Joi, 27 Februarie 2025 07:15
- Scris de DEER
- Accesări: 89
DEER – Sucursala Baia Mare derulează un amplu proiect de investiții pentru extinderea și modernizarea rețelei electrice de distribuție a energiei electrice în zona istorică de nord a județului Maramureș. Lucrarea de investiții “Modernizarea LEA 20kV Sighet-Teceu, LEA 20kV Sighet-Costui și LEA 20kV Sighet-Radio Vad” este finanțată din Fondul pentru Modernizare de către Comisia Europeană prin Ministerul Energiei în cadrul Submăsurii: “Sprijinirea investițiilor pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice”.
ÎNCEPEREA EXECUȚIEI LUCRĂRILOR “ Reabilitare Palat Administrativ din județul Maramureș”
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Marți, 18 Februarie 2025 06:14
- Scris de CJMM
- Accesări: 62
U.A.T. Județul Maramureș, prin Consiliul Județean Maramureș, implementează, în calitate de beneficiar, proiectul intitulat “ Reabilitare Palat Administrativ din județul Maramureș”, finanțat în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, Obiectiv de politică O Europă mai verde, Prioritatea P3.O regiune cu localități prietenoase cu mediul, Obiectiv specific RSO2.1_Promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Fond: Fondul European de Dezvoltare Regională, Operațiune: b) Sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu, APEL DE PROIECTE: PRNV/2023/312.A/1 - Sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu.
Anunțăm faptul că în data de 27 ianuarie 2025 a început execuția lucrărilor de reabilitare pentru corpul E (turn) al Palatului Administrativ în baza Autorizației de construire nr. 362/29.12.2023.
Obiectivul general al proiectului este promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru clădirea Palatului Administrativ din Baia Mare, aflat în proprietatea U.A.T. Județul Maramureș (Consiliului Județean Maramureș), prin realizarea unor lucrări de reabilitare care vor crește gradul de performanță energetică de la D la gradul A.
Gabriel Zetea: ” Suntem în dialog cu BERD pentru finanțarea proiectelor esențiale ale județului”
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Vineri, 14 Februarie 2025 05:54
- Scris de CJMM
- Accesări: 119
Marți, 11 februarie 2025, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a participat la o întâlnire deosebit de importantă organizată la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest din Cluj-Napoca. Evenimentul, desfășurat în premieră pentru regiunea noastră a reunit reprezentanți ai autorităților locale și județene, alături de echipa Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), având ca principal obiectiv identificarea soluțiilor optime de finanțare pentru proiectele regionale.
În cadrul întâlnirii, Venera Vlad, Director Asociat pentru Infrastructură Sustenabilă în cadrul BERD a prezentat exemple de bune practici și oportunități de finanțare pentru administrațiile locale, accentuând importanța parteneriatelor strategice pentru dezvoltarea infrastructurii.
Gabriel Zetea: ”Maramureșul avansează în realizarea Drumului Expres Baia Mare - Satu Mare”
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Vineri, 07 Februarie 2025 05:49
- Scris de CJMM
- Accesări: 78
Consiliul Județean Maramureș face pași concreți pentru deblocarea și accelerarea celor mai importante proiecte de infrastructură ale județului. În acest sens, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a participat, zilele trecute, la o ședință de lucru la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), la București, unde a obținut un aviz esențial pentru Studiul de Fezabilitate al Drumului Expres Baia Mare - Satu Mare. Acest aviz așteptat de peste un an și jumătate nu a fost obținut de fosta administrație a Consiliului Județean, ceea ce a condus la întârzieri nepermise în derularea proiectului.
„Pentru Maramureș, mereu acolo unde trebuie. Atunci când nu sunt în județ sunt la București pentru a obține finanțări, avize și decizii ferme pentru proiectele mari de infrastructură.
Efectul, în timp, al deficitelor bugetare și al datoriilor externe, care se mențin de mulți ani și care sunt mereu în creștere
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Miercuri, 05 Februarie 2025 07:12
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
- Accesări: 76
„Lăcomia câştigului nu are limite în spaţiu şi în timp pentru rapacitatea ei.
Singurul ei obiectiv este de a produce şi a consuma.
Nu are milă nici pentru natura frumoasă şi nici pentru fiinţele umane vii.
Este gata ca, fără cruţare, să distrugă frumuseţea şi să ucidă viaţa - transformându-le în bani.” (Rabindranath Tagore ).
România a ajuns într-o foarte grea situație economică și socială, printre cauzele principale fiind (1) deficitele bugetare, care se mențin de mulți ani, și (2) datoriile împovărătoare, mereu în creștere.
1. Deficitul bugetar reprezintă situația financiară în care cheltuielile publice ale unui stat depășesc veniturile pe care acesta le colectează într-o anumită perioadă de timp, de obicei un an fiscal.
În ultimii 5 ani, deficitul bugetar al României s-a apropiat, în fiecare an, de 10%, precum de 9,20% în anul 2020, 8,65% în anul 2024 etc.
În anul 2024, veniturile statului au fost de 574,60 miliarde (mld) de lei, iar cheltuielile au fost de 727,32 mld de lei, deficitul bugetar fiind de 727,32 – 576,60 = 152,72 mld de lei, care reprezintă 8,65% din Produsul Intern Brut (PIB), de 1.764 de miliarde de lei, adică de aproximativ 353 de miliarde de euro.
Datoriile odioase ale României postdecembriste
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Luni, 23 Decembrie 2024 07:39
- Scris de George PETROVAI
- Accesări: 99
Relaţiile internaţionale dintre ţări (evident, cele care – aidoma Rusiei – nu sunt supuse sancțiunilor de către atotputernicul grup al țărilor hiperdezvoltate), nu înseamnă doar legături politico-diplomatice și cultural-turistice, ci mai ales din cele economico-financiare și strategice, ba chiar militare în caz de forță majoră. De exemplu, cu războiul ruso-ucrainean în coasta sa, România intrată cu totul din 2007 în tulburele siaj americano-unionist (membră NATO și UE), are în momentul de față, pe teritoriul ei, cea mai mare bază a acestui bloc militar. Ceea ce, desigur, este și bine (conferă naiscaiva siguranță românilor și flancului NATO sud-estic), dar este și rău (țara e practic sub ocupație și, ca atare, se află necontenit în atentul vizor al puterilor nucleare antiamericane).
N.B.: Apropo de trupele de ocupație, ne informează Petre P. Panaitescu în Istoria românilor (Editura Didactică și Pedagogică, București, 1990), după definitiva înfrângere a dacilor în războiul din 105-106 e.n., la început în Dacia „a fost așezată o singură legiune, legiunea XIII Gemina, cu tabăra (castrum) la Apulum (Alba Iulia”.
Începerea implementării proiectului „Crearea și dezvoltarea Parcului de specializare inteligentă Fărcașa, județul Maramureș”
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Joi, 12 Decembrie 2024 07:28
- Scris de CJMM
- Accesări: 134
U.A.T. Județul Maramureș prin Consiliul Județean Maramureș, implementează în calitate de beneficiar al contractului de finanțare nr. 124/20.09.2024, proiectul intitulat „Crearea și dezvoltarea Parcului de specializare inteligentă Fărcașa, județul Maramureș”, cod SMIS alocat 301603, finanțat în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.
Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 este Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest
Consiliul de Strategie și Coordonare Economică a fost constituit în prima ședință a CJ Maramureș
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Miercuri, 27 Noiembrie 2024 18:14
- Scris de CJMM
- Accesări: 149
Marți, 26 noiembrie 2024, în cadrul primei ședințe ordinare a Consiliului Județean Maramureș s-a votat în unanimitate constituirea Consiliului de Strategie și Coordonare Economică, o inițiativă menită să consolideze colaborarea dintre autoritățile județene și mediul de afaceri din Maramureș. La ședință a participat ca invitat special Florentin Tuș, directorul Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, un susținător activ al acestui proiect.
„Acesta este un proiect cu o poveste frumoasă în spate. Nu putem să uităm dezbaterile din campania electorală, multe dintre ele organizate de mediul de afaceri și asociațiile patronale. Atunci am făcut o promisiune fermă: primul proiect pe care îl vom adopta în prima ședință ordinară a Consiliului Județean va fi înființarea acestui consiliu economic. Astăzi, am respectat această promisiune”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Județul Maramureș, în prim-planul ediției 50 a Târgului de Turism al României
- Detalii
- Categorie: Economie
- Publicat: Duminică, 24 Noiembrie 2024 19:43
- Scris de CJMM
- Accesări: 116
În perioada 21-24 noiembrie 2024, județul Maramureș a participat cu succes la cea de-a 50-a ediție a Târgului de Turism al României care s-a desfășurat la București și este cel mai important eveniment dedicat industriei de turism din țară. Reprezentanții Maramureșului au oferit vizitatorilor o incursiune în bogăția culturală, tradițiile autentice și frumusețile naturale ale județului, captivând publicul printr-un stand interactiv și diversificat.
Delegația Maramureșului a fost formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, Organizației de Management al Destinației Județene Maramureș, Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai Centrului de Informare Turistică Baia Mare, ai agențiilor de turism Sfara Tours și Pelerinul Creștin, ai Hotelului Grădina Morii, precum și meșteri populari renumiți ca Anuța Stan, Daniel Leș și Petru Codrea.
Mai multe articole...
- PSD face angajamente ferme pentru securitatea financiară a românilor
- ERORI în acordarea indemnizației stabilite prin Legea nr. 8/2006, acordate cu 1 septembrie 2024. SOLUȚIA de rezolvare
- Legea trebuie interpretată şi aplicată atât în litera, cât şi în spiritul ei
- Abuzul de drept, pe exemplul indemnizației stabilite prin Legea nr. 8/2006, cuvenită cu 1 septembrie 2024