The Best bookmaker bet365 Bonus

PREVENIREA TRICHINELOZEI LA OM


Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata.
        Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infecteaza prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

 CUM SE MANIFESTA BOALA?

    La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
   Manifestarea clinică a bolii depinde de :
- cantitatea de carne ingerată,
- masivitatea contaminarii ei şi de
- rezistenţa organismului.

Angajații Spitalului Județean au donat ”sânge pentru viață”


În zi de sfântă sărbătoare, angajații Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au arătat că înțeleg însemnătatea expresiei ”sânge pentru viață” și cunosc faptul că, prin gesturi mărunte poți oferi șansa la viață celor aflați în situații critice. Astfel, pentru al doilea an la rând, în preajma sfintelor sărbători de iarnă, în ziua în care îl celebrăm pe Sfântul Nicolae, aproximativ 100 de medici, personal sanitar și personal contractual din cadrul unității medicale au donat sânge pentru viață.
    Inițiativa aparține conducerii Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare care, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Maramureș, au organizat o nouă donare de sânge în principala instituție sanitară a județului. Este a patra donare de sânge în decursul acestor doi ani, deoarece personalul angajat al SJUBM donează atât în luna decembrie, cât și în luna mai, când se celebrează Ziua Asistentului.
    Pe această cale, executivul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare transmite sincere și calde felicitări celor care au ales să ofere din sângele lor pacienților aflați în impas. Totodată, urări calde sunt adresate tuturor celor care azi își serbează onomastica, iar această lună a cadourilor să aducă un plus de bucurie în inima fiecăruia. Sărbători frumoase și pline de iubire!


Paradă militară de Ziua Națională a României în municipiul Baia Mare


În municipiul Baia Mare se vor desfășura, în data de 1 decembrie a.c., de la ora 11.00, manifestări dedicate Zilei Naționale a României. Autoritățile județene și locale, împreună cu comandanții unităților militare din Garnizoana Baia Mare, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere vor depune coroane de flori la monumentele reprezentative din municipiul reședință de județ.
         Ceremonialul militar și religios va începe la ora 12.30, pe Bd. Unirii, în zona Catedralei Episcopale ”Sfânta Treime” și va debuta cu întâmpinarea prefectului județului Maramureș, prezentarea onorului, salutarea Drapelelor de Luptă și trecerea în revistă a Detașamentului de Onoare. După Intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și prezentarea alocuțiunilor de către autorități, va avea loc defilarea Detașamentului de Onoare și a tehnicii militare.
        Pentru buna desfășurare a ceremonialului militar și religios de Ziua Națională a României, vor fi luate măsuri pentru a evita parcarea și staționarea vehiculelor pe Bd. Unirii, între intersecția cu Bd. Republicii și intersecția cu strada Hortensiei, respectiv Bd.Republicii-tronson intersecția cu strada Vasile Lucaciu până la intersecția cu Bd. Unirii, începând cu data de 30 noiembrie ora 20.00 și până în data de 1 decembrie, ora 14.00. Circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Unirii -  tronson intersecția cu Bd. Republicii și intersecția cu strada Hortensiei, respectiv tronson intersecția Bd. Unirii - Bd. Republicii și intersecția cu strada Vasile Alecsandri, în data de 1 decembrie, între orele 8.00-14.00. Adresăm cetățenilor rugămintea de a ține cont de recomandările agenților de poliție care vor asigura măsurile de fluidizare a traficului rutier în zona desfășurării ceremonialului militar și religios.

Pestă porcină africană, confirmată în localitatea Rozavlea


Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară după confirmarea cazului de pestă porcină din localitatea Rozavlea, dintr-o exploatație non-profesională. Până la confirmarea probelor de laborator transmise la București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară și a fost efectuată ancheta epidemiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat în după amiaza zilei de ieri prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic. Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii s-a procedat la sacrificarea și ecarisarea alternativă prin îngopare a șapte suine (două din gospodărie și alte cinci dintr-o exploatație de contact), cu respectarea normelor prevăzute de către legislația în vigoare.
    Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”În ședință s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. La Rozavlea s-a efectuat dezinfecția preliminară a adăposturilor, respectiv cea intermediară, dar și catagrafierea zonei. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție, în jurul focarului pe o suprafață de 3 km, (raza localităților Rozavlea, respectiv Șieu). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile: Bogdan Vodă, Ieud, Dragomireşti, Bocicoel, Vişeu de Jos, Ruscova, Leordina, Petrova, Strîmtura, Slătioara, Poienile Izei și Botiza. De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia platformei  de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. S-au întocmit documentele pentru despăgubirea proprietarului. Personalul DSVSA și medicii veterinari au discutat cu cetățenii și le-au explicat să nu intre în panică pentru că sunt aplicate doar măsurile de biosecuritate și că nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodării”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

”Școala Mamei” continuă la Spitalul Județean din Baia Mare


Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare vine în întâmpinarea viitoarelor mămici și organizează o nouă serie de cursuri privind etapele sarcinii, nașterea, lăuzia, alăptarea și îngrijirea nou-născutului. Cursurile cunoscute sub numele de ”Școala Mamei” sunt gratuite și vor fi susținute de medici din cadrul secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie. Pregătirea viitoarelor mămici se va structura pe mai multe module, a arătat dr. Timiș Gavrilă, medic șef secție Obstetrică – Ginecologie.
Prima sesiune de cursuri a debutat luni, 25 noiembrie 2019, începând cu ora 18:00, la Centrul de Planificare Familială situat pe strada Progresului nr. 17, etajul I, aici urmând să aibă loc și următoarele întâlniri. Modulul I s-a adresat mămicilor aflate în trimestrul I, II și III de sarcină. Modului II a fost programat pentru data de 2 decembrie 2019, când se va dezbate tema ”nașterea și lăuzia”. La modului III, programat pentru data de 16 decembrie, viitoarele mămici pot să învețe despre gimnastica medicală în sarcină. Modului IV va avea loc în 13 ianuarie 2020 și se va vorbi despre îngrijirea noului-născut. Modului V, alăptarea, a fost stabilit pentru data de 20 ianuarie 2020, în timp ce modului VI, puericultura, va fi susținut în 27 ianuarie 2020.
Programările se fac la numărul de telefon 0745/675.958, de luni până vineri, între orele 8:00 – 15:00, asistent-șef Secția Obstetrică-Ginecologie, Mirela Danci.  

Acțiune de tăiere a arborilor marcați care pot pune în pericol desfășurarea circulației rutiere în Pasul Gutâi


Prin Ordinul prefectului nr. 426/2019 a fost demarată activitatea de identificare, marcare și tăiere a arborilor care în condiții meteorologice nefavorabile se pot prăbuși și pune în pericol desfășurarea circulației rutiere pe drumurile publice din județ.
        ”Comisia mixtă de verificare a arborilor aflați în pericol iminent de prăbușire, amplasați în zona de protecție a sectoarelor de drumuri publice, a procedat la identificarea și marcarea acestora. Prima acțiune de tăiere a arborilor va avea loc în dimineața zilei de 25 noiembrie a.c., pe DN 18, în Pasul Gutâi, pe tronsonul de coborâre spre localitatea Mara”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
       S-a procedat la organizarea activității și luarea de măsuri necesare de către reprezentanții instituțiilor publice și societăților implicate în acțiunea de tăiere. Pentru buna desfășurare a traficului rutier în zonă, recomandăm conducătorilor de autoturisme ca ruta alternativă de deplasare spre Maramureșul Istoric: Baia Mare - Baia Sprie - Cavnic - Budești - Bîrsana, respectiv Baia Mare - Baia Sprie - Cavnic - Budești - Ocna Șugatag - Ferești-  Sighetu Marmației. Pentru a evita blocajele în trafic, siguranța conducătorilor auto și a persoanelor din vehiculele care se vor deplasa prin Pasul Gutâi, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Serviciului Poliției Rutiere Maramureș, se va proceda la dirijarea traficului rutier în zona echipelor de intervenție care vor proceda la tăierea arborilor marcați.  

Cosmin Butuza (PSD): ”Ipocrizia şi minciuna, trăsături esenţiale ale individului #rezist”


În urma unui atac lansat împotriva fostului secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Cosmin Butuza, de către deputatul Vlad Duruș (USR), în mediul online și în mass-media s-au propagat informații eronate la care reprezentantul social-democraților a răspuns ferm:

     ”Mi-am promis încă din prima zi de mandat ca secretar de stat să sprijin sportul maramureşean şi m-am ţinut de cuvânt. Ipocrizia şi minciuna indivizilor care se mint singuri că #rezist(ă) sunt penibile. Îl rog pe Vlad Duruş să studieze puţină politică şi să se pună la punct cu numele celor cărora li se adresează pentru că Ministerul Turismului este diferit de Ministerul Tineretului şi Sportului. Gheorghe Bogdan Trif a fost Ministru al Turismului, deci n-a avut prea multe în comun cu sportul, eventual pasiunea pentru mişcare, deşi a sprijinit şi el Maramureşul.

Sorina Pintea (PSD): ”Este o diferență între a vorbi pentru a minți și a face ceea ce trebuie pentru cei care chiar au nevoie”


Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în Guvernul PSD și manager al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost prezentă la conferința de presă organizată la sediul PSD Maramureș unde a subliniat faptul că este membru al Partidului Social-Democrat și este mândră de acest lucru, dar înainte de toate este maramureșeancă și este româncă.
”Ar fi de spus foarte multe, este o perioadă dificilă, o perioadă de campanie electorală, dar din păcate o campanie care nu face cinste nimănui. Pentru că se spun atât de multe lucruri grave, atât de multe lucruri care atentează la democrația greu câștigată de poporul nostru încât cred că am făcut foarte mulți pași înapoi. Discutăm acum despre zona de sănătate pe care o cunosc foarte bine și pe care pot să o comentez și observ că deja se aud plângeri referitoare la <greaua moștenire>. Transmit însă PNL și ministrului Sănătății din Guvernul Orban că un sistem de sănătate viabil se adresează pacienților acolo unde aceștia au nevoie.

Prima întâlnire inter-regională a proiectului ”Reduces” a început la Universitatea Turku din Finlanda


Județul Maramureș este prezent la prima întâlnire de cooperare inter-regională ce are loc în localitatea Turku din Finlanda, în perioada 19 - 20 noiembrie 2019, ca activitate în cadrul proiectului ”Reduces”, implementat de Consiliul Județean Maramureș ca partener, prin Biroul Relații Internaționale.
Delegația maramureșeană este alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș - membri ai echipei proiectului ”Reduces”, consilierii superiori Mihaela Lițe și Gheorghe Paul Szaniszlo -, dar și un reprezentant al grupului de factori interesați, în persoana lui Sandu Hotima, directorul executiv al ADIGIDM Maramureș.
Echipele de proiect din fiecare țară parteneră (Finlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Spania, Olanda, România) au prezentat situația inițială cu care se confruntă la nivel regional în ceea ce privește economia circulară, precum și provocările cu care se confruntă pe acest subiect.

„Dor de România - Maramureșul și Diaspora” - sărbătoare românească la Milano, cu tradiții maramureșene și gustul deosebit al bucatelor de acasă


Reprezentanții Maramureșului au adus bucurie și emoție în sufletele românilor care trăiesc și muncesc în Italia, cu prilejul evenimentului „Dor de România - Maramureșul și Diaspora”, care a avut loc pe 16 noiembrie, la Sala Fabbrica del Vapore din Milano.
    Peste 300 de români veniți din diverse zone ale Italiei, special pentru acest demers cultural inedit al Consiliului Județean Maramureș, precum și numeroși localnici italieni și străini aflați în trecere prin zonă, au fost impresionați și cuceriți de muzica, portul și dansurile artiștilor maramureșeni, de măiestria meșterilor populari și de savoarea preparatelor tradiționale românești.
    Manifestarea a fost deschisă de Ioan-Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, care a mulțumit tuturor partenerilor români și italieni implicați în reușita acestui eveniment care este derulat cu sprijinul Consulatului General al României la Milano, prin proiectul „Dor de România - Maramureșul și Diaspora” cofinanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2018  -  powered by DSdata