The Best bookmaker
bet365 Bonus
Ședință cu tema “Școala profesională duală în sistem german”
- Detalii
- Categorie: Educatie
- Publicat: Duminică, 22 Noiembrie 2015 07:10
- Scris de IP
- Accesări: 1888
Miercuri, 18 noiembrie 2015, prefectul județului Maramureș, ing. Anton Rohian, a participat la ședinta de lucru pe tema școlii profesionale duale în sistem german, care s-a desfășurat la Primăria Tăuții Măgherăuș.
La întâlnire au mai participat Anton Ardelean- primarul orașului Tăuții Măgherăuș, prof. Ana Moldovan- inspector școlar general al ISJ Maramureș, prof. Vasile Ban- inspector școlar general adjunct al ISJ Maramureș, prof. Livia Pop- inspector școlar pentru Învățământul Profesional și Tehnic, directori ai Liceului Tehnologic ”Traian Vuia” din Tăuții Măgherăuș și Liceului Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” din Seini, precum și reprezentanți ai firmelor Habitex, Weidmueller, Optibelt, Electro Sistem și Delta Engineering Automation.
Discuțiile s-au concentrat pe nevoia operatorilor economici de forță de muncă calificată și lipsa acesteia pe piața muncii.
”Aș vrea ca astăzi aici, să fie două lucruri care să se desprindă. Aș vrea fiecare dintre cei care reprezentați firmele, să discutăm punctual, fără să facem istorie, despre ce ar fi vorba, ca inspectoratul, școlile, noi toți, să începem pentru 2016 să pregătim aceste clase. Daca și în 2015, în perioada asta, există ceva care trebuie să schimbăm, să mutăm, să mai facem ceva, să încercăm cu toate demersurile care se pot face”, a precizat prefectul județului.
” Suntem cred că cea mai mare fabrică de confecții din Baia Mare și din Maramureș axată pe ceea ce producem noi. Am fost foarte încântată de acest proiect inițiat de domnul prefect, deoarece experiența mea ca manager de resurse umane în ultimii ani referitoare la a aduce oameni noi în firmă a fost destul de dezamăgitoare. Am ajuns să angajăm oameni și care mai au un an până la pensie. Ca locuri de muncă, avem nevoie cel putin 300 de angajați”, a declarat Camelia Demian, manager resurse umane Habitex.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Judetean Maramureș au menționat faptul că transmit elevilor ofertele de muncă care există la nivel de județ și că sunt deschiși la orice propunere din partea firmelor: ”Noi purtăm discuții cu elevii, ei fiind consiliați, orientați profesional. Facem eforturi să transmitem toate semnalele pe care le avem legate de piața muncii, avem tot interesul să facem acest lucru. Din discuțiile pe care le-am avut aici și v-am auzit spunând lucruri pertinente și foarte corecte, hai să punem împreună umărul, în pași marunți, cum putem să schimbăm mentalitatea. Suntem deschiși la orice propunere și la orice activitate care credeți că ar putea să ne ajute, pentru că nu suntem nici noi mulțumiți de procentul mic de promovabilitate de la bacalaureat, de faptul că ne rămân clasele de profesională fara elevi, suntem împreuna în aceași suferință și hai sa încercăm să ne ajutăm reciproc”, a declarat Ana Moldovan, inspector școlar general.
De asemenea, au mai existat și alte cerințe din partea firmelor și a conducerii liceelor prezente, cum ar fi armonizarea Codului Ocupațional din Romania cu Nomenclatorul Calificărilor și introducerea bacalaureatului profesional.
Cifra locurilor de munca pe care numai firmele prezente le ofera, se ridică la peste 600, în diverse meserii: operator CNC, strungar, sculer matrițer, lăcătuș mecanic, sudor, electrician, fiind principala problemă cu care se confruntă operatorii economici.
Toți cei prezenți la ședință, au fost de acord să se implice în proiectarea și realizarea planului de școlarizare pe anul școlar 2016- 2017 la învățământul profesional de 3 ani, urmând a fi semnate acorduri de parteneriat.